Banner-small

Zoek een vestiging

Communicatietrends

Blog
Crossmedia

11 tips voor een vacaturetekst waar de juiste mensen op reageren

Er zijn steeds meer banen en dus ook steeds meer vacatures. Als jij op zoek bent naar een nieuwe medewerker of voor een ander zoekt, moet jouw vacature er dus uitspringen. Anders vang je bot. Hieronder 11 tips om een echt wervende vacaturetekst te schrijven.

11 tips voor een vacaturetekst waar de juiste mensen op reageren

Er zijn steeds meer banen en dus ook steeds meer vacatures. Als jij op zoek bent naar een nieuwe medewerker of voor een ander zoekt, moet jouw vacature er dus uitspringen. Anders vang je bot. Hieronder 11 tips om een echt wervende vacaturetekst te schrijven.

Vandaag geopend:

-

      Het gaat weer een stuk beter met de economie waardoor er meer vacatures ontstaan. Dat moet jij in jouw organisatie waarschijnlijk ook merken.

      Er zijn ook steeds meer banenwebsites maar tegelijkertijd zijn er steeds minder sollicitanten. Want veel mensen hebben al een baan of hebben sinds heel kort een andere baan, nu de arbeidsmigratie weer zo toeneemt.

      In 2016 werden er in Nederland bijna twee miljoen vacatures online aangeboden op meer dan duizend websites. Zelfs Facebook gaat zich nu richten op vacatures, en ook op Marktplaats staan steeds meer banen. Dat laatste is trouwens een belangrijke tip voor jou als marketeer, ondernemer, manager, jobmarketeer of als je op zoek bent naar personeel. Het plaatsen van vacatures op Marktplaats is gratis.

      Onderscheid

      Jouw vacature moet om op te vallen in die zee aan vacatures aan één ding voldoen. Zich onderscheiden. En je onderscheidt je in deze markt door kwaliteit. Alleen een uitstekende wervende vacaturetekst maakt het verschil en bepaalt of je goede sollicitanten binnenkrijgt of niet.

      Je zit namelijk, zeker op banensites, vast aan stramienen, een beperkte opmaak en omvang en een beperkt kleurgebruik. Vaak wordt je bedrijfslogo niet vermeld. Je moet het op vacaturesites dus echt van de inhoud hebben. Van inhoud én stijl, dus hoe je die inhoud op tekstuele wijze uitserveert.

      1. Reclame zonder beeld.

      Je vacaturetekst is reclame. Maar het is een advertentie zonder visual, beeld of andere grafische of visuele ondersteuning. Copy is dus belangrijk om mensen te overtuigen. Besteed aandacht aan en trek tijd uit voor een goede tekst. Beschouw je vacature als een product en zorg dus voor een productomschrijving waar mensen warm voor lopen. De klant is de sollicitant.

      2. Zorg voor onderscheid.

      Je personeelsadvertentie moet eruit springen om gelezen te worden en als hij dan gelezen wordt, moet je ervoor zorgen dat de lezer beloond wordt. Daardoor trek je betere sollicitanten: mensen die zich aangesproken voelen door jouw vacaturetekst zullen ook beter bij je bedrijf passen. Je zorgt dus met een goede tekst voor kwalitatief betere sollicitanten. Onderscheid werkt dus twee kanten op.

      3. Stel je vacaturetekst scherp.

      Zowel het functieprofiel of het competentieprofiel moeten scherp en duidelijk zijn. Vermijd standaardtermen. Wees ook onderscheidend in wat je vraagt van mensen.

      4. Maak ook een kop die eruit springt.

      Stel je bent een recruitmentbureau en je zoekt een recruitment consultant. Dan kun je die functie als kop gebruiken maar veel leuker is het om een variatie te gebruiken, zoals: ‘Gezocht: recruitment consultant die zichzelf zou selecteren’, ‘Recruitment consultant die zichzelf de beste vindt’ of ‘Een recruitment consultant die zichzelf kiest’. Google houdt ook van koppen die opvallen, en daardoor wordt jóuw tekst eerder gevonden op zoekmachines.

      5. Hanteer een overzichtelijke opbouw van je tekst.

      Zet de onderdelen in een logische volgorde: organisatie, functie, functie-eisen, wat bieden wij, contact.

      Gebruik duidelijke alinea’s en zet bij voorkeur een tussenkop boven elke alinea.

      Zeker als een tekst op een internetsite verschijnt, houd je de alinea’s kort en gebruik je veel witruimte en witregels.

      Neem linkjes op in je vacaturetekst naar je bedrijf, je werkzaamheden, projecten etc.

      6. Gebruik een heldere stijl.

      Gebruik korte zinnen. En wissel die korte zinnen af met langere zinnen, anders krijg je een staccato-effect. Zie de vorige twee zinnen als voorbeeld.

      Spreek de lezer direct aan en kies zelf of je jij of u gebruikt, dat is afhankelijk van je branche en het type mens dat je zoekt. Gebruik in ieder niet een omtrekkende omschrijving zoals ‘de kandidaat’, dat is zó onpersoonlijk.

      Spreek ook vanuit de organisatie als ‘we’, dat is ook veel persoonlijker en attractiever.

      7. Val met de deur in huis.

      Vertel de lezer, oftewel de potentiële sollicitant, waarom de baan bij jouw bedrijf zo aantrekkelijk, uniek, bijzonder en interessant is. Jij bent zelf op zoek naar een bijzondere en goede medewerker maar bedenk dat die medewerker ook op zoek is naar een bijzonder en goed bedrijf.

      Zeker als het een goede is.

      Alleen dan krijg je de perfecte match.

      Vraag jezelf af waarin je bedrijf zich onderscheidt. Denk daarbij meer vanuit de sollicitant dan vanuit jezelf.

      8. Hou het kort.

      De meeste vacatureteksten zijn ellenlang. Je onderscheidt je dus al door een korte tekst te schrijven. Geef alleen de relevante informatie en probeer vooral een gevoel over te brengen. Als jij de essentie beter benadert, is de kans dat een sollicitant die essentie ontdekt aanzienlijk.

      9. Vermijd clichés.

      Vermijd omschrijvingen als ‘Geen 9-tot-5-mentaliteit’, ‘Out of the box-denker’, ‘communicatief en sociaal’, ‘teamplayer die ook zelfstandig zijn/haar mannetje kan staan’. Op zichzelf zijn het misschien begrippen met betekenis maar door veelvuldig gebruik zijn ze die betekenis verloren. Niemand denkt meer na over de inhoud van het begrip, de omschrijving is een lege huls.

      10. Maak je vacature menselijk.

      Onder het kopje ‘Contact’ zie je heel vaak achter het regeltje ‘Stuur je CV met foto en een korte motivatiebrief naar’ een algemeen e-mailadres. En er wordt ook een algemeen telefoonnummer opgenomen. Gebruik liever een adres met de voor/achternaam van een persoon, dat maakt het menselijker. Of het 06-nummer van een echt persoon.

      En vertel over de omgeving van je kantoor of bedrijf, waar het is gevestigd, waar het vlakbij is, of er een lekkere broodjeszaak in de buurt zit, of er een Albert Heijn dichtbij is. Dat soort dingen. Verlevendig ook de plek waar je toekomstige medewerker binnenkort (bijna) elke dag is.

      11. Denk na over de media die je inzet.

      Je hoeft je niet te beperken tot een vacaturesite op internet. Zet je personeelsadvertentie ook eens in een vakblad, een krant of een huis-aan-huisblad als je lokaal iemand zoekt. Vergeet ook je eigen e-mailnieuwsbrief niet. En gebruik LinkedIn, en andere social media. Niet alleen die van jezelf en je bedrijf maar vraag ook je medewerkers om de tekst of de link ernaar te verspreiden op hun socialmedia-kanalen.